Relief, som viser Jesu møde med ligfølget i Nain, hvor enken skal følge sin eneste søn til graven. Kunstværket findes på en fløj af hoveddøren i Skt. Mortens Kirke, Randers, skåret o. 1700 af Lauridtz Jensen Essenbæk. Kirken er umådeligt rig på træskærerarbejde. Foto: Claus Jensen
En genkendelig tragisk situation: Et begravelsesfølge med en sørgende mor. Scenen i dette smukke relief med kistebærere er hentet ud af hverdagen i Randers omkring år 1700, men overskrider tid og sted som billede af en familiekatastrofe, der ikke måtte ske. Hverdagsfortællingen får dog straks et nyt fortegn og forvandles til et evangelium ved at vise Kristi møde med ligfølget. “Græd ikke!” lød det fra Kristus i Nain iflg. Luk kap 7. Teksten fortæller det uhørte, at den unge mand fik livet tilbage, og det er ikke kun for hans egen skyld. “Jesus gav ham til hans mor”.
Opvækkelsen af enkesønnen fra Nain er et ret sjældent motiv. Flere billedværker skildrer opvækkelsen af Jairus’ yndige datter og langt flere Lazarus’ opvækkelse, som i øvrigt er samme søndags prædiketekst efter 2. tekstrække.
I Grøndalslund Kirke, Rødovre, har kunstneren Poul-Henrik Jensen i 1952 skabt en glasmosaikrude, der viser både Lazarus’ opvækkelse og nederst opvækkelsen af enkens søn fra Nain. Grøndalslund Kirke fungerer nu som sognekirke, men blev oprindelig bygget som kapel. Rudens motiv forbinder sig med tekster, der ofte citeres ved begravelser. Ved kisten er døden voldsomt konkret og opstandelseshåbet insisterende.
Mens kunsten omkring ham blev modernistisk, forblev Poul-Henrik Jensen (1905-1990) i sin stil naturalist, dog inspireret af symbolisten Ejnar Nielsen, som også er kendt for sine konkrete skildringer af dødens virkelighed.