Julesøndag

 

1520 Hans Brüggemann, Gjøl, Omskærelsen, Claus.jpgFoto: Claus Jensen

Efter Stefans dag (2. juled.) vender vi tilbage til julens fortællekreds: Vi er fremme ved julesøndag, også kaldet ‘de gamles søndag’, hvor Simeon og Anna modtager Jesusbarnet med familie i templet. Ved dette møde erfarer de trofaste gamle efter et langt liv i bøn, at Gud har fuldbyrdet deres liv: “Herre, nu lader du din tjener gå bort med fred efter dit ord. For mine øjne har set din frelse”…  Det er ord at spejle sig i også for os, måske med julesalmer som medium: …”O, måtte vi kun den glæde se,/ før vore øjne lukkes”…(DDS 99,8)

Den nordtyske billedskærer Hans Brüggemann har omkring 1520 skåret en flot, flot altertavle med motiver fra Jesu barndom. Det pragtforgyldte værk af usædvanlig høj kvalitet stod muligvis frem til reformationstiden på Børglum Kloster, men pryder nu Gjøl Kirke, Jammerbugt. Omkring tavlens hovedfelt med Kongernes tilbedelse ses mindre relieffer, bl.a. Fremstillingen i templet, hvor Simeon holder Jesusbarnet i sine arme.

1520 Kongernes tilbedelse er hovedmotiv i rigt skåret Brüggemanntavle fra 1520 med Jesu barndom, Gjøl

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s