Godt nytår – Gud fik navn

1560 Roskilde Billede1.pngFoto: Claus Jensen

“Da otte dage var gået, og han skulle omskæres, fik han navnet Jesus (på hebraisk: Gud frelser), som han var blevet kaldt af englen, før han blev undfanget i moders liv.”

Den korte Lukastekst rummer inkarnationens mysterium. Gud, som transcenderer alle tider, alle kulturer og alle navne, møder os som en navngiven person, født ind i en historisk tid. Det er dette paradoks, Kierkegaard reflekterer over som troens absurditet, evigheden i tiden, som inviterer til at gøre troens spring.

Som historisk menneske må Jesus bære hele pakken i form af mosaisk lov og kultur, således også omskærelsen, hvis udgydte bloddråber i en senere kristen læsning foregriber langfredags lidelse. – Men når Jesus træder ind i menneskers historie, gælder det ikke blot i antikken, men menneskesamfund til alle tider. Det gælder også år 2019. Guds nåde er nyfødt. Godt nytår!

Kirkekunsten anskueliggør historiens perspektiv med den altid vigende horisont. Jesusbarnet skæres eller males ind i kunstnernes egne respektive epoker. Der må altid nytolkes.

En af Danmarks mest spændende omskærelsesscener indgår i Roskilde Domkirkes umådeligt mangefacetterede altertavle fra o. 1560. Her foregår ritualet i et livligt renæssancemiljø med et broget persongalleri i en rigt udsmykket købstadskirke, hvor organisten i øverste venstre hjørne på pulpituret koncentrerer sig om sit orgelspil til den ceremonielle begivenhed. Kunstværket er lige så anakronistisk, som det er vedkommende i sin tid, – og det samme må uden tvivl gælde ny kunst.

Pragttavlens tilblivelse kan rimeligvis henlægges til et værksted i Antwerpen, men billedskæreren er anonym, og tavlen er ikke produceret specielt til Roskilde Domkirke. Historien om dens vej til Roskilde er en roman værdig, og der er konkurrerende fortællinger: Måske var Frederiksborg Slot i Hillerød dens adresse, mens slottet tilhørte Birgitte Gøye og Herluf Trolle; måske blev tavlen købt til underpris fra et handelsskib, fordi sælger havde sat proforma prisen uartigt lavt for at slippe billigt i told.  – Men nu kan vi besøge domkirken og gå på opdagelse i altertavlens mange virtuøst udførte relieffer. Der skal sættes god tid af.

1560 Roskilde Billede1.jpg

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s