14. søndag efter trinitatis

1883 Cael Bloch Bethesda og USA Picture1.png

ØJNENE DER SER

Johannesevangeliet fortæller om Jesu møde med manden, som i 38 år har ligget syg ved kanten af Betesda dam, de eksklusive miraklers sted. Berømt er Jesu spørgsmål til den syge: “Vil du være rask?”. Citatet er brugt eller misbrugt til prædikener om individers sygdom i livsmod eller vilje og om afgørelsens betydning. Den syges svar “jeg har ikke et menneske til at hjælpe mig” fortæller omvendt den lidendes historie om en forladthed, der har brudt alt håb ned, måske til dødlignende resignation. Men her indtræffer evangeliets vendepunkt, som suspenderer spørgsmål om viljesvaghed og offerrolle: Kristus står foran den syge som hans menneske: det menneske der giver ham den afgørende hjælp, – og så kan den syge forlade Betesda Dam.

I dansk kristen kunst findes der een berømt fortolkning af motivet: Carl Blochs store maleri fra 1883, “Kristus helbreder den syge ved Betesda Dam”. Det har hængt på den store endevæg i Indre Missions hus Bethesda i Rømersgade Kbh. Idag er det et værdsat museumsstykke i Provo, USA. Ved første øjekast ser vi et billede af en hvidkjortlet Kristus, som river skjulestedet bort fra den syge for at ruske ham med spørgsmålet “Vil du være rask?”. Således set er det et konservativt billede, der bekræfter traditionelle forventninger til anskueliggørelse af Jesusskikkelsen og bibelteksten. Men Carl Bloch (1834-1890) var så meget mere end IMs feterede, formskønne bibelillustrator og den af eftertiden forkætrede ‘glansbilledmaler’. Nyere studier har henledt opmærksomheden på moderne og overraskende raffinementer i Blochs kompositioner, særligt omkring figurernes blik. Her ser vi således tæt på billedaksen en bifigur: en gammel mand sidde med en rød hat, som påkalder sig mere opmærksomhed end forbindingen om hans ben. Og det er jo dette subjekts blik fremfor hovedhandlingen, der arresterer os betragtere. Han ser måske i øjenkrogen det drama, der er ved at udspille sig ved siden af ham. Men han ser også os med bevidsthed om, at vi ser på ham! Vi inddrages som vidner, og vi kan trække øjnene til os eller…

Min kilde er den store bog om Carl Bloch, som Museet for Religiøs Kunst og Øregaard. Museum har udgivet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s